LIELISKS STARTS STARPTAUTISKĀ TURNĪRĀ IGAUNIJĀ

Ļoti priecīgi par sasniegto rezultātu no XX starptautiskā turnīra „Võru Kevad” Igaunijā mājās atgriezušies mūsu džudo kluba sportisti. Divu dienu laikā izcīnītas sešas zeltas, piecas sudraba, sešas bronzas medaļas un 53 klubu konkurencē iegūta augstā otrā vieta kopvērtējumā.

Šo turnīru noteikti var uzskatīt par īpašu vairāku iemeslu dēļ: savas pirmās zelta medaļas pēc 8 gadus ilgiem sūriem treniņiem beidzot izcīnīja Kristaps Brics un Ralfs Manfelds, bet absolūti visi 22 mūsu komandas sportisti pabeidza sacensības, hokeja terminoloģijā runājot, „ar pozitīvu lietderības koeficientu”, proti, uzvarot vismaz vienu no cīņām un nepaliekot zemāk par 7.vietu!

„KYODAI” komandu turnīrā vadīja treneri Gatis un Aigars Mīlenbergi, kuri ir ļoti gandarīti par savu audzēkņu paveikto.

Sacensības Igaunijas dienvidu pilsētā Veru (Võru) pulcēja 500 džudistu no Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Somijas un Krievijas. Turnīrs notika četrās vecuma grupās: U12 (2004.gads un jaunāki), U14 (2002.-2004.gads), U16 (2000.-2002.gads) un U18 (1998.-2000.gads). Vairāki mūsu džudisti pārbaudīja savu cīņas prasmi divas reizes, un jāteic, ka daļai veiksmīgākas pat izrādījās cīņas ar gados vecākiem pretiniekiem.

Pirmie uz tatami kāpa U16 grupas sportisti. Emīls Gerkens (-81kg/3 dalībnieki) itin viegli tika galā ar saviem diviem pretiniekiem, un zelta godalgu konts tika atvērts. Vēl vienu zelta medaļu šajā vecuma grupā sarūpēja Una Dolgiļeviča (-52kg/3 dalībnieces). Lielāko pārsteigumu noteikti sagādāja Kristaps Brics (-42kg/8 dalībnieki): trīs skaistas uzvaras un milzīgs prieks par pirmo reizi izcīnīto 1.vietu. Svara kategorijā līdz 38 kg no sešiem dalībniekiem trīs bija mūsējie – Andris Adamovičs, Andis Dolgiļevičs un Andrejs Namavīrs. Veiksmīgāk no viņiem, iegūstot sudrabu, šoreiz startēja Andris – viņš uzvarēja savu komandas biedru Andi, bet piekāpās finālcīņā. Andis pēc zaudējuma nepadevās un, uzvarot divas turpmākās cīņas, ieguva bronzas medaļu. Andrejs ar vienu uzvarētu, divām zaudētām cīņām ieņēma 5.vietu. Elizabetei Gaponei (-57kg) diemžēl pretinieču šajā vecuma grupā nebija.

U18 vecuma grupā jau krietni lielāka konkurence, bet mūsējie tik un tā sasniedza augstus rezultātus. Emīls 8 dalībnieku vidū bija otrais, no trim cīņām zaudējot tikai finālā spēcīgajam liepājniekam Ņikitam Duinovam. Elizabete ar divām uzvarētām un vienu zaudētu cīņu ieguva bronzu (9 dalībnieces). Jāuzsver, ka šīs sacensības U18 vecuma grupas meitenēm ir arī viens no Latvijas džudo federācijas noteiktajiem reitinga turnīriem. Vislielākais dalībnieku skaits – 27 un arī aizvadīto cīņu skaits – sešas – bija Normundam Oskaram Zakulim (-66kg). Turnīra vidusdaļā piedzīvotais zaudējums kaut arī sarūgtināja, tomēr lika saņemties, un Normunds kāpa uz goda pjedestāla 3.pakāpiena. Par atzīstamu noteikti var uzskatīt arī Tomasa Smoļara startu – jauna svara kategorija (-73kg), divas uzvaras, divi zaudējumi, un rezultātā – 5.vieta.

Pēc pirmās sacensību dienas noskaņojums visiem lielisks, jo izcīnītas 9 medaļas un pagaidām 1.vieta kopvērtējumā!

Svētdien pirmie uz tatami kāpa U12 vecuma grupas sportisti, un „KYODAI” krāsas šoreiz aizstāvēja divi – Krišjānis Cers (-30kg/11 dalībnieki) un Renārs Raubens (-38kg/15 dalībnieku). Krišjānis sāka veiksmīgi, uzvarot trīs pretiniekus pēc kārtas. Diemžēl finālā mājinieku igauņu sportists bija ņiprāks un veiklāks par mūsējo. Savukārt Renāra pirmo zaudēto cīņu varētu vēl un vēlreiz demonstrēt visiem jaunajiem džudistiem kā mācību, ka nedrīkst atslābināt uzmanību ne uz brīdi, kaut arī uzvara, šķiet, jau rokā. Zaudējums pēdējā sekundē tomēr mūsu sportistu nesalauza, un sekoja divas uzvarētas cīņas. Pēc tam gan vēl viens zaudējums, un Renāram 7.vieta.

Pēdējā cīņās devās U14 „armāda” ar vienu mērķi – sasniegt pēc iespējas labākus rezultātus, lai nosargātu augsto kopvērtējuma pozīciju. Līdzīgi kā sestdien Kristaps, svētdien savu pirmo zelta medaļu, uzvarot četras cīņas, izcīnīja Ralfs Manfelds (-46kg/11 dalībnieku). Par savām pretiniecēm pārāka bija arī Kristiāna Babija (+52kg/3 dalībnieces). U14 kontā arī divi sudrabi – Gustavam Līkansim (-62kg/10 dalībnieku), trīs uzvaras, viens zaudējums, un šoreiz arī Unai (-52kg/3 dalībnieces). Tāpat vēl pa vienai medaļai – bronzai – izcīnīja arī Andis (2 uzvaras, 2 zaudējumi/17 dalībnieku) un Kristaps (3 uzvaras, 1 zaudējums/13 dalībnieku). Bronzas godalgu ieguva arī Andrejs (-34kg/8 dalībnieki), uzvarot divās, bet piekāpjoties vienā cīņā. Līdzīgi panākumi – divas uzvaras, divi zaudējumi, 7.vieta – Andrim Adamovičam un Ričardam Umbraško (abi -38kg/17 dalībnieku).

Noslēdzoties sacensībām, tomēr izrādījās, ka par vienu zelta godalgu vairāk ir Ādažu BJSS, bet mūsu klubs ieguvis augsto 2.vietu, kaut dalībnieku skaits mums divas reizes mazāks nekā uzvarētājiem. Vēlreiz apsveicam „KYODAI” ar lielisko sniegumu un sakām paldies treneriem Gatim un Aigaram Mīlenbergiem par ieguldīto darbu!