LATVIJAS MEISTARSACĪKSTĒS U18 – ČETRAS MEDAĻAS

LATVIJAS MEISTARSACĪKSTĒS U18 – ČETRAS MEDAĻAS

Jaunais gads un jaunā sezona džudo klubam “KYODAI” sākusies tradicionāli – piedaloties Latvijas meistarsacīkstēs U18 vecuma grupā (2000.-2003.g.). Viena zelta medaļa, divi sudrabi un viena bronza mūsu 12 sportistu lielo komandu ierindo 5.vietā 24 klubu konkurencē.

Par sacensību uzvarētāju kļuva Emīls Gerkens (-90kg), kuram šis ir pēdējais gads U18 vecuma grupā. Otro gadu pēc kārtas sudraba medaļu izcīnīja Paula Elīza Cera (-48kg), savukārt Una Dolgiļeviča (-63kg), salīdzinot ar iepriekšējo gadu, pakāpās goda pjedestālā par vienu pakāpienu uz augšu, arī iegūstot sudraba godalgu. Unas brālim Andim (-50kg) diemžēl vismaz atkārtot pagājušā gada sniegumu (2.vieta) liedza labi zināmais pretinieks Andrejs Rižovs, ar kuru bija jātiekas jau otrajā cīņā. Nākamos pretiniekus, tostarp kluba biedru Andreju Namavīru, Andis uzvarēja pārliecinoši, izcīnot bronzas medaļu. Divas uzvarētas cīņas Ralfa Kārļa Manfelda (-66kg) un Kristapa Brica (-55kg) kontā, attiecīgi iegūta 5. un 7.vieta. Augstā piektā vieta arī Ričardam Umbraško (-46kg).

Treneris Gatis Mīlenbergs atzīst, ka “raibi” aizvadīto turnīru grūti novērtēt kā izdevušos vai nē, jo sportisti demonstrējuši dažādu sniegumu. Ja kādu jāizceļ, tad, protams, Emīls apliecināja savu meistarību un izpildīja trenera dotos uzdevumus. “Cerams, ka viņš šogad būs līderis ne tikai Latvijā, bet arī Eiropas kausos,” pauž Gatis. Vairāk esot gaidīts no Kristapa Gulīša, jo viņam vajadzētu tikt tuvāk labāko trijniekam, lai veiksmīgi cīnītos “kadetu” statusā. 2002.gadā dzimušajiem sportistiem galvenais uzdevums bijis nocīnīties pēc iespējas vairāk cīņu, kas lielākajai daļai arī izdevies. “Una, Andis, Ralfs gan jāuzslavē, gan jāsabar! Pārējie lielākoties paši netic saviem spēkiem un cīnās kā “otrie numuri”. Ja gribi būt čempions – ēd, dzīvo, trenējies un cīnies kā čempions!” uzskata treneris, pieļaujot, ka tieši morālais briedums kavējis mūsējos “iet un sisties”. Viņu arī pārsteigusi igauņu sportistu degsme un neatlaidība uzvarēt.

Pavisam sacensībās, kuras atklāja Latvijas džudo federācijas prezidents Raimonds Rublovskis, piedalījās 132 sportisti no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas.

Jāuzsver, ka šis turnīrs bija pirmais, kas tika tiesāts pēc jauniem, Starptautiskās džudo federācijas apstiprinātiem, noteikumiem, kas prasīja papildus uzmanību gan no dalībniekiem, gan tiesnešiem. Vairs netiek piešķirta atzīme “juko”, bet visi metieni, kas līdz šim šādi tika vērtēti, saņem atzīmi “waza-ari”, kuru cīņas laikā var iegūt neierobežotā skaitā (divi “waza-ari” vairs netiek ieskaitīti kā “ippon”). Tīra uzvara tiek piešķirta tikai tad, ja metiens ir izpildīts pārliecinoši, ar lielu spēku un lielā amplitūdā. Lai uzvarētu cīņu pamatlaikā, ir nepieciešama vismaz viena atzīme, ar “shido” to izdarīt vairs nevar. Savukārt papildlaikā tiek ņemtas vērā visas atzīmes un sodi, kas iegūti cīņas pamatlaikā, un tur cīņas iznākumu var izšķirt arī “shido”. No šā gada maksimālais “shido” skaits, ko drīkst iegūt cīņas laikā, ir divi – pēc trešā pārkāpuma uzvara tiek piešķirta pretiniekam.

KYODAI SPORTISTU REZULTĀTI:

Vārds, uzvārds, svara kategorija Vieta Uzvarētās/zaudētās cīņas Dalībnieku skaits Reitinga punkti
Emīls Gerkens (-90kg) 1. +4 5 405
Una Dolgiļeviča (-63kg) 2. +3/-1 6 275
Paula Elīza Cera (-48kg) 2. +2/-1 4 255
Andis Dolgiļevičs (-50kg) 3. +3/-1 10 215
Ralfs Kārlis Manfelds (-66kg) 5. +2/-2 17 155
Ričards Umbraško (-46kg) 5. +1/-2 9 135
Kristaps Brics (-55kg) 7. +2/-2 18 55
Andris Adamovičs (-55kg) +1/-2 18 35
Kristaps Gulītis (-60kg) -/-2 14 15
Gustavs Līkansis (-73kg) -/-2 14 15
Andrejs Namavīrs (-50kg) -/-2 10 15
Inarts Tumšais (-50kg) -/-1 10 15