EMĪLS UZVAR KADETU EIROPAS KAUSĀ TEPLICĒ

Čehijas pilsētā Teplicē aizvadīts kārtējais spēcīgais turnīrs Eiropas kadetiem (U18), kurā pulcējās 678 džudisti no 31 valsts. Viņu vidū bija arī pieci “KYODAI” sportisti – Andris Adamovičs (-60kg), Paula Elīza Cera (-48kg), Andis Dolgiļevičs (-50kg), Una Dolgiļeviča (-63kg) un Emīls Gerkens (-90kg). Ja Andris, Paula un Una pirmo reizi devās uz tik nopietnām sacensībām, tad Emīlu, īpaši pēc veiksmīgiem startiem līdzīga mēroga turnīros Zagrebā un Brēmenē, jau visai pamatoti varējām uzskatīt par vienu no favorītiem. Un nekļūdījāmies – Emīls izcīnīja zelta medaļu!

Emīla pirmajā cīņā ar Igaunijas sportistu Simonu Sullu divas reizes “nosirmot” paspēja gan treneris, gan līdzjutēji, jo neveiksmīgi izpildītie metieni varēja pavērsties “KYODAI” pavisam nelabvēlīgā gultnē. Tomēr tiesnesis pretiniekam piesprieda trīs “šido”, un visi varēja atviegloti uzelpot. Otrā cīņā pret austrieti Niko Hercogu šķita, ka tatami Emīlam ir stipri vien par mazu, jo ik pa laikam tika “iekūleņots” gan trenera sēdvietā, gan ekrānos. Rezultāts runā pats par sevi – ar pieciem (!) “waza-ari” uzvar Emīls. Iekļūšana pusfinālā notika bez cīņas, jo ukraiņu sportists Vadims Velkovs pirms tam guva traumu. Pusfinālā Emīlam pretī stājās jau zināms sportists no Azerbaidžānas – Džafars Akbarli, kuram Emīls finālā piekāpās pagājušajā rudenī turnīrā Varšavā. Šoreiz pārāks ar “waza-ari” bija mūsējais! Finālā mūsu džudists tikās ar slovāku sportistu Denisu Turaču. Minūtes laikā ieguvis divus “waza-ari”, pēc brīža Emīls saņēma arī pirmo “šido”. Cīņas trešās minūtes beigās Emīlam izdevās vēls viens “waza-ari” vērts paņēmiens. Neko nemainīja arī trīs sekundes pirms cīņas beigām piešķirtais otrais “šido”, un mūsu sportists kļuva par turnīra uzvarētāju. Apsveicam!

Pirmie sestdien uz tatami izgāja Andris, Paula un Andis. Veiksmīgāks starts padevās Andim, kurš jau divas reizes izjutis šādu turnīru atmosfēru, tādēļ Teplicē varēja justies drošāk. Viņš ātri vinnēja pirmo cīņu, ar “ippon” pārspējot Polijas sportistu Jakubu Kubicki. Diemžēl otrā cīņā pārāks bija austrietis Nikolass Rehbergers. Paula un Andris cienījami turējās pretī divus gadus vecākiem pretiniekiem, aizvadot pilnu cīņas laiku, bet tomēr piedzīvojot zaudējumu – Paula vēlākajai 5.vietas ieguvējai Annelīzei Trapei no Vācijas, savukārt Andris – Austrālijas džudistam Luisam Motam. Diemžēl mūsējie netika pie gandarījuma cīņām – Andra pārdarītājs zaudēja jau 2.kārtā, bet Paulas un Anda pretinieki nespēja uzvarēt apakšgrupu finālus, kas būtu ļāvis mūsējiem pacīnīties vēl.

Una pirmajā cīņā tikās ar augumā nelielo, bet tehnisko un, laikam jāteic, arī viltīgāko ungāru džudisti Dženiferu Cerlau, kura visai līdzīgā cīņā tomēr izrādīja lielāku aktivitāti, tādējādi liekot tiesnesim trīs reizes sodīt Unu. Diemžēl nākamajā cīņā ungārieti piemeklēja līdzīgs liktenis: zaudēta cīņa ar “šido”, kas savukārt liedza arī Unai turpināt sacensības.

Latviju turnīrā Teplicē pārstāvēja 13 sportistu. Pirmās dienas izskaņā zelta medaļu izcīnīja arī liepājnieks Artjoms Galaktionovs, uzvarot šajās sacensībās otro gadu pēc kārtas. Divas zelta medaļas ļauj Latvijai būt 4.vietā kopvērtējumā, bet – otrajā vietā, vērtējot tikai puišu kategorijas.

 

KYODAI SPORTISTU REZULTĀTI:

Vārds, uzvārds, svara kategorija Vieta Uzvarētās/zaudētās cīņas Dalībnieku skaits Reitinga punkti
Emīls Gerkens (-90kg) 1. +4 32 520
Andis Dolgiļevičs (-50kg) +1/-1 45 45
Andris Adamovičs (-60kg) -/-1 63 20
Paula Elīza Cera (-48kg) -/-1 45 20
Una Dolgiļeviča (-63kg) -/-1 41 20