ČETRI “KYODAI” DŽUDISTI EIROPAS ČEMPIONĀTĀ KADETIEM (PAPILDINĀTS)

Pagājušās nedēļas nogalē Lietuvas pilsētā Kauņā pulcējās spēcīgākie Eiropas jaunie džudisti (U18), lai tiktos uz tatami Eiropas čempionātā. Viņu vidū bija arī četri mūsējie – Paula Elīza Cera (-48kg), Una Dolgiļeviča (-63kg), Andis Dolgiļevičs (-50kg) un Emīls Gerkens (-90kg). Tik lielā skaitā mūsu klubs Eiropas nozīmīgākajās sacensībās līdz šim nebija pārstāvēts.

Pirmie čempionāta cīņu garšu izbaudīja Paula un Andis. Piedzīvojusi zaudējumu Itālijas vienaudzei Sarai Ruso, Paula diemžēl tālākās cīņas neturpināja. Andis pirmajā cīņā pārspēja Grieķijas džudistu Kari Kalanidi, bet otrajā kārtā atzina nīderlandiešu sportista Viktora van Gervena pārākumu un arī izstājās no turpmākajām cīņām. Otrajā dienā pirmā uz tatami izgāja Una, taču zaudēja pieredzējušai Bosnijas un Hercegovinas džudistei Andželai Samardzičai. Treneris Gatis Mīlenbergs uzsver, ka 2002.gadā dzimušie sportisti guvuši ļoti vērtīgu pieredzi ne tikai cīņu laikā, bet arī izjūtot visu čempionāta atmosfēru. “Čempionāta līmenis ir ļoti augsts, bet ar cītīgu darbu treniņos un kārtīgu attieksmi iespēja uzvarēt ir visiem”, uzskata treneris.

Lielas cerības, protams, tika liktas uz Emīla startu, kuram šis ir noslēdzošais gads kadetos. Diemžēl jau pirmās cīņas (pret slovāku Denisu Turaču) otrajā minūtē, neveiksmīgi krītot, mūsu sportists guva traumu – salauza degunu. Tomēr Emīls parādīja raksturu un cīņu uzvarēja. “Pēc zaudējuma otrajā cīņā, kas tika aizvadīta ar pilnībā aizlīmētu degunu un tādēļ bija grūti kvalitatīvi izpildīt metienus, izlēmām gandarījuma cīņās nepiedalīties,” norāda treneris. Pēc čempionāta Emīls devās uz Rīgu (nevis atgriezās nometnē Polijā, kā iepriekš bija plānots), un ir saņēmis visu nepieciešamo medicīnisko palīdzību. Vēlam Emīlam pēc iespējas ātrāk traumu sadziedēt un turpināt gatavoties Pasaules Jaunatnes olimpiskajam festivālam (EYOF) un kadetu pasaules čempionātam Čīlē.

Latviju Eiropas čempionātā pārstāvēja līdz šim lielākais sportistu skaits – desmit džudisti un astoņas džudistes, un pirmo reizi Latvijas Džudo federācijas vēsturē komandu sacensībās piedalījās arī mūsu meitenes, tostarp arī Paula. Mūsu gados jaunā komanda (trīs no dalībniecēm ir 2002.gadā dzimušas sportistes) pirmajā kārtā zaudēja Austrijas džudistēm un no tālākās cīņas izstājās. Turpretim lielisku sniegumu nodemonstrēja puiši, kuri 19 komandu konkurencē izcīnīja augsto 5.vietu, paliekot tikai vienas uzvaras attālumā no bronzas medaļām. Individuāli labāko sniegumu un vienīgo medaļu Latvijai – bronzas godalgu izcīnīja Vladlens Jarockis (90+kg).

Kopumā Eiropas čempionātā kadetiem piedalījās 430 sportistu no 42 valstīm.

KYODAI SPORTISTU REZULTĀTI:

Vārds, uzvārds, svara kategorija Vieta Uzvarētās/zaudētās cīņas Dalībnieku skaits Reitinga punkti
Emīls Gerkens (-90kg) +1/-1 28 55
Andis Dolgiļevičš (-50kg) +1/-1 23 55
Una Dolgiļeviča (-63kg) -/-1 35 25
Paula Elīza Cera (-48kg) -/-1 27 25