DĀVIM LABS STARTS PASAULES VASARAS UNIVERSIĀDĒ

Džudo kluba “KYODAI” sportists, Latvijas Universitātes 2.kursa students Dāvis Dūda sekmīgi startējis Taivānā notiekošajās Pasaules studentu spēlēs – Vasaras Universiādē, svara kategorijā līdz -90kg izcīnot 7.vietu. Jāuzsver, ka tieši Dāvis tika izraudzīts par Latvijas delegācijas karognesēju šajā sporta forumā.

Pirmās trīs cīņas – pret Čīles, Taivānas un Argentīnas džudistiem mūsu sportists aizvadīja ļoti pārliecinoši, pretiniekus pārspējot ar atzīmi “ippon”. Ceturtdaļfinālā Dāvja pretinieks bija pasaules reitinga piektais numurs un vēlākais Universiādes uzvarētājs, korejietis Donghans Gvaks. Cīņas gaitā abi sportisti nopelnīja pa diviem šido, bet trešās minūtes sākumā korejietis guva punktu (waza-ari). Drīz vien pēc tam abi sportisti saņēma pa trešajam aizrādījumam, un cīņa beidzās ar Korejas sportista uzvaru. Gandarījuma turnīrā Dāvja pirmais pretinieks bija spēcīgais Polijas džudists Patriks Čehomskis (70.vieta pasaules reitingā), tomēr pārāks bija mūsu sportists. Nākamajā cīņā, kuru uzvarot, būtu bijusi iespēja cīnīties par bronzas medaļu, diemžēl Dāvis atzina Azerbaidžānas sportista Firudina Dadašova pārākumu.

Treneris Gatis Mīlenbergs atzīst, ka Dāvis ir guvis lielu pieredzi, cīnoties tik daudz cīņu, turklāt trīs no tām bijušas ar augstas klases sportistiem (no Korejas, Polijas un Azerbaidžānas). Prieks, ka vismaz vienu no tām izdevās uzvarēt.

29.Pasaules Vasaras Universiādē piedalās 10 245 sportistu no 132 valstīm (2175 universitātēm). Latviju tajā pārstāv 69 atlēti, tostarp četri džudisti: Vadims Lando (-100kg), kurš ierindojās 9.vietā, Filips Mikuckis (-81kg), kurš divas cīņas uzvarēja, divas zaudēja, mūsu Dāvis, kā arī Karīna Beķere (-52kg), kurai starts vēl priekšā.

Universiāde jeb Pasaules studentu spēles ir starptautisks sporta pasākums, kurā piedalās studējoši sportisti. Vārds “Universiāde” ir veidots no vārdiem “Universitāte” un “Olimpiāde”. Tās organizē Starptautiskā universitāšu sporta federācija (International University Sports Federation, FISU). Pirmā Universiāde notika 1959. gadā Turīnā, Itālijā. Sākotnēji Universiāde tika rīkota katru gadu — vienu gadu notika Vasaras Universiāde, otru — Ziemas Universiāde. Taču kopš 1979. gada vienā gadā tiek rīkotas abas Universiādes un tās notiek ik pēc diviem gadiem.

FOTO: Sandra Škutāne, LASS