EIROPAS ČEMPIONĀTI BEZ UZVARĀM, BET AR PIEREDZI

Neierastā atmosfērā, pielāgojoties pasaulē valdošajai epidemioloģiskajai situācijai COVID-19 dēļ, tomēr aizvadīti divi Eiropas čempionāti džudo – junioriem (U21) un U23 vecuma grupā. Kontinenta spēcīgākos sportistus uzņēma Horvātijas kūrortpilsēta Poreča, viņu vidū bija arī septiņi Latvijas džudisti. Mūsu klubu šajos turnīros pārstāvēja Una Dolgiļeviča (U21, U23, -78kg) un Ņikita Duinovs (U23, -81kg), bet kā vienīgais treneris sportistiem līdzi bija devies Gatis Mīlenbergs.

Ne Unai, ne Ņikitam neizdevās pārvarēt turnīru pirmo kārtu. Una abās sacensībās bija jaunāka par savām pretiniecēm. Ja junioru čempionātā pirmo cīņu pret mājinieci “salauzuši tiesneši”, un pieredzes trūkums nav ļāvis punktus atgūt, tad U23 vecuma grupā sportiste “sadegusi jau pirms cīņas”. Ņikita, pēc trenera teiktā, šķitis tehniski pārāks par pretinieku, – visticamāk, ka tieši cīņu un sacensību trūkums šajā gadā liedzis veikt rezultatīvu, uzvaru nodrošinošu paņēmienu. Gatis attaisnojumu zaudējumiem nemeklē, kļūdas ir izanalizētas, un tālākie treniņu mērķi, cik nu pašreizējā situācija ļauj, nosprausti.

Kopumā gatavošanos gada nozīmīgākajiem turnīriem Gatis sauc par sarežģītu, jo Latvijas džudisti, līdzīgi kā citu mazo valstu sportisti, varējuši trenēties tikai individuāli, bez ierastajām treniņnometnēm, savukārt lielo džudo valstu pārstāvji pandēmijas laikā trenējušies un dzīvojuši īpašās bāzēs.

Desmit dienas, kuras mūsu delegācija atradās Porečā, stingro ierobežojumu dēļ aizvadītas tikai viesnīcas numurā vai sporta zālēs, atļautas vien īsas pastaigas viesnīcas tuvumā. Psiholoģiski tas neesot bijis viegli. Arī nokļūšana uz turnīra norises vietu bijusi gana sarežģīta – trīs lidojumi un garš brauciens ar auto.

U21 čempionātā piedalījās 356 sportisti no 37 valstīm, savukārt U23 sacensībās – 328 džudisti pārstāvēja 36 valstis. Latvijas izlasē vienīgajam uzvaras gūt izdevās Aleksejam Zarudņevam, kurš izcīnīja 5.vietu U23 čempionātā.

KYODAI SPORTISTU REZULTĀTI:

Vārds, uzvārds, svara kategorija Vieta Uzvarētās/zaudētās cīņas Dalībnieku skaits Reitinga punkti
Una Dolgiļeviča (-78, U21) -/-1 15 35
Una Dolgiļeviča (-78, U23) -/-1 18 35
Ņikita Duinovs (-81kg, U23) -/-1 36