LATVIJA BEZ MEDAĻĀM EIROPAS JAUNATNES OLIMPISKAJĀ FESTIVĀLĀ

Visu aizvadīto nedēļu Slovēnijas pilsētā Mariborā risinājās Eiropas Jaunatnes olimpiskais festivāls (EYOF). Ap 2400 jauno sportistu no 48 valstīm mērojās spēkiem 11 sporta veidos. Latvija bija pārstāvēta deviņos no tiem, tajā skaitā arī džudo, tomēr medaļas izcīnītas netika.

Mūsu džudo kluba sportisti tiesības piedalīties EYOF ir ieguvuši septiņas reizes (sākot no 2011.gada), tomēr kāpt uz goda pjedestāla tā arī nav izdevies. Arī šoreiz nedz Tomasam Manfeldam (-73kg), nedz Ņikitam Afanasjevam (-90kg) cīņās neveicās tik labi, kā bija cerēts: Tomass no sacensībās izstājās pēc pirmās zaudētās cīņas Ukrainas sportistam, savukārt Ņikita, vispirms iepriecinājis līdzjutējus ar uzvaru pār Slovēnijas un Rumānijas džudistiem, ceturtdaļfinālā zaudēja vēlākajam turnīra uzvarētājam no Azerbaidžānas, bet gandarījuma cīņu pirmajā kārtā piekāpās vienaudzim no Kosovas. Ņikitam dalīta 9.vieta, līdzīgi kā citam Latvijas džudistam Arsenijam Cihanovičam (-66kg).

Gatis Mīlenbergs, vērtējot mūsu džudistu cīņas, uzsvēra milzīgo pieredzi un emocijas, kādas tiek gūtas šāda līmeņa sacensībās, vienlaikus paužot cerību, ka puiši izvērtēs savu attieksmi pret treniņu procesu un režīmu, lai turpmāk varētu cīnīties par medaļām.

Iepriekšējos gados KYODAI džudistiem trīs reizes izdevies izcīnīt 5.vietu – 2011.gadā tas bija pa spēkam Džeisonam Smoļaram, 2017.gadā to paveica Emīls Gerkens, savukārt 2019.gadā – Una Dolgiļeviča. Cerams, ka nākamajā EYOF, kas notiks pēc diviem gadiem Ziemeļmaķedonijas galvaspilsētā Skopjē, mūsu džudisti kāps uz goda pjedestāla.

Gan pēc sporta veidu klāsta, gan ceremoniju ziņā EYOF līdzinās olimpiskajām spēlēm. Sporta programmā tiek izmantota olimpiskā simbolika un atribūtika, kā arī olimpisko spēļu tradīcijas, un jaunajiem atlētiem (EYOF piedalās 14-18gadus veci sportisti) tā ir milzu pieredze un iespēja izbaudīt olimpisko noskaņu.  

Latvijas sportisti piedalījušies visos Eiropas Jaunatnes olimpiskajos festivālos, izņemot pirmo, un kopumā ir izcīnījuši vairāk nekā 30 medaļu. Šogad augstākos rezultātus sasniedza tenisistes Adelina Lačinova un Odeta Panasa, dubultspēļu turnīrā iegūstot 4.vietu, kā arī vieglatlēts Aleksis Gailītis, izcīnot 5.vietu tāllēkšanā.

Kopvērtējumā 1.vietu, izcīnot 46 medaļas, ieguva Itālijas komanda, atstājot aiz sevis Vācijas (31 godalga) un Francijas (24 medaļas) jaunos sportistus. Mūsu kaimiņvalstīm veicās  labāk nekā Latvijai – Igaunija ar astoņām medaļām ierindojās 24.vietā, savukārt Lietuvas izlase izcīnīja četras medaļas un ieņēma 32.pozīciju. Gan Igaunijai, gan Lietuvai pa vienai sudraba medaļai arī džudo sacensībās. Džudo turnīrā uzvarēja Azerbaidžānas komanda (trīs zelti, divi sudrabi un četras bronzas), otrie ar trīs zelta, divām sudraba un vienu bronzas medaļu palika Gruzijas sportisti, bet trešie kopvērtējumā Turcijas džudisti, izcīnot pa divām zelta un sudraba, kā arī vienu bronzas medaļu.

KYODAI SPORTISTU REZULTĀTI:

Vārds, uzvārds, svara kategorija Vieta Uzvarētās/zaudētās cīņas Dalībnieku skaits Reitinga punkti
Ņikita Afanasjevs (-90kg) 9.-16. +2/-2 20 180
Tomass Manfelds (-73kg) -/-1 23 50
         

FOTO: Gabi Juan (eju.net)